Esintiler

Friday, April 07, 2006

DAMAK TADI

















YEMEKLER

Soslu Sebze Kızartması Tarifi Malzemeler

•2 adet orta boy havuç
•2 adet orta boy kabak
•2 adet orta boy patlıcan
•6 adet sivri biber
•1 adet küçük boy karnabahar
•2 su bardağı taze mantar
•Kızartmak için:
3 yumurta,
1 su bardağı un,
1 çay kaşığı tuz,
kırmızı toz biber,
1 su bardağı sıvıyağ
•Sosu için:
2 su bardağı yoğurt,
1/2 demet dereotu,
2 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Sebzelerin tümünü yıkayıp süzün. Havuç ve kabakların kabuklarını soyun, patlıcanları da alacalı soyun. Tekrar yıkayıp süzün. Kabak, havuç ve patlıcanları uzunlamasına, yarım santim inceliğinde doğrayın, limonlu suyun içinde ayrı ayrı bekletin. Patlıcanları ayrıca tuzlu suda bekletin. Karnabaharı ayıklayıp, buketlere ayırın, bol tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Yumurtayı çırpın, başka bir tabakta un, tuz ve kırmızı biberi karıştırın. Sıvıyağı kızdıırn, Mantarları kağıt peçeteyle kurulayın. Daha sonra önce yumurtaya, sonra unlu karışıma bulayıp kızartın. Sos için; yoğurt, sarımsak ve dereotunu bir kasede karıştırıp sebzelerle birlikte servise sunun.AFİYET OLSUN
-------------------------0----------------------
Patatesli Sini Köftesi Tarifi

Malzemeler
Üzeri için: 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve fincanı zeytinyağ
2 yemek kaşığı margarin
250 gr. orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
3 adet iri boy patates
4 adet kuru soğan
3 adet patates
5 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un

Yapılışı
Patatesleri soyup haşladıktan sonra rendeleyip, bir kenarda bekletin. Bir taraftan derin bir kabın içine bulguru aktarın, üzerine 2 bardak sıcak su döküp 10 dakika bekletin. İçine çok ince kıyılmış soğanı ve rendelenmiş patatesi koyup yoğurun. Biber salçası, un, yumuşamış margarin, yumurta, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip yumuşak bir bulgur hamuru tutun. Öte yandan bir tavada kıymayı, yemeklik doğradığınız soğanla kavurup içine karabiber ve tuz atın. Kıymayı soğuması için bekletin. Bulgur hamurunu iki eşit parçaya bölün. Orta boy ve kenarları yüksekçe bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayıp, bulgur hamurunun bir parçasını tepsiye incecik yayın. Kıymalı harcı bulgurlu hamurun üstüne döşeyip, kalan diğer bulgurlu hamuru üstüne yayın. Üstüne zeytinyağını gezdirin ve baklava şeklinde kesin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Turp salatasıyla servis yaparsanız lezzetli olur.AFİYET OLSUN
Not: Elinizi soğuk suya batırırsanız, bulgurlu hamurla elinize yapışmadan rahatça işlem yapabilirsiniz.
-------------------------o------------------------
Zeytinyağlı Biber Dolması

MALZEMELER :
6 adet Soğan,

3/4 su bardağı Zeytinyağı,
2 yemek kaşığı Çam fıstığı,
1,5 su bardağı Pirinç,

3 adet Domates,
2 tatlı kaşığı Şeker,
1/4 su bardağı Su (sıcak),
2 yemek kaşığı Kuşüzümü,
12-15 adet Dolmalık yeşil biber,
1 küçük demet Maydanoz,
1 küçük demet Dereotu,
Taze nane, Karabiber,
1 tatlı kaşığı Yeni bahar, Limon suyu, Tuz
HAZIRLANIŞI :
Soğanı ince ince doğrayıp yağ ve fıstıkla beraber tencereye koyun ve
kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika pişirin. Fıstıkların
sararması için birkaç dakika açık olarak karıştırın. Pirinci
tencereye ekleyip bir kaç kez daha çevirin. Domatesleri tencereye
rendeleyip 2 tatlı kaşığı tuz, şeker ve 1 su bardağı su ile tencereye
ilave edip karıştır. Üzerine kuş üzümünü serpip önce orta, sonra
kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Biberlerin saplarını ayırp
içlerini temizleyince, içlerine kalan tuzu serpin. Maydanoz ve
dereotunu ince ince kıyıp nane ve baharat ile birlikte pilava
ekleyin. 10 dakika dinlendirin. Kalan domatesi dörde bölüp doğrayın.
Biberleri hazırlanan içle doldurup üzerlerini domates dilimleriyle
kapatın. Bir tencereye dizip en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak
koyun. Kalan 1/4 su bardağı sıcak suyu ekleyip pişirin. Ateşden
alınca bir servis tabağına alıp ılımaya bırakın ve daha sonra servis
edin...AFİYET OLSUN

-----------------------o---------------------
MANTAR KAVURMA

MALZEMELER:
50 gr tereyağı
3 adet yumurta
1 kg mantar
2-3 diş sarımsak
tuz
üzerine:
1 kase sarımsaklı yoğurt
50 gr tereyağı
kırmızı biber

HAZIRLANIŞI
Öncelikle tereyağı eritilir ve üzerine yumurtalar kırılarak
pişirilir. Daha sonra güzelce yıkanan mantarlar büyüklüklerine göre
dörde bölünerek tencereye konulur, daha sonra sırasıyla sarımsaklar
ufak ufak doğranarak,
tuz ile birlikte eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar
pişirilir. Diğer tarafta tereyağı ile kırmızı biber yakılır. Suyu
çeken mantarlar et kavurur gibi kavrulur, daha sonra bir servis
tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt konulur, üzerine yakılan
kırmızı biberli yağ dökülür ve servis yapılır. AFİYET OLSUN

----------------------------o------------------------
Köfteli Bukle Makarna

Malzemeler:
1pket burgu makarna
2 diş sarımsak
400 gr. yağsız dana kıyma
2 dilim kenarları alınmış beyaz ekmek
Maydanoz
100 gr. taze rendelenmiş parmesan peyiri
2 adet yumurta
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 kadeh beyaz şarap
400 gr. domates (3 adet orta boy)
Et suyu

Hazırlanışı:
Kıymaya sarımsak,ince kıyılmış maydanoz,ekmek vepeynirinyarısını
ekleyerek yoğurun. Yumurtaları, tuz ile karabiberi de ekleyin ve
ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri hafif unlayın. Yağı
ısıtın ve ince doğranmış soğanları renk değiştirmeden yumuşayıncaya
kadar pişirin. Köfteleri ekleyin ve kısık ateşte her tarafı renk
alıncaya kadar pişirin. Şarabı ekleyin ve suyunun yarısını çekinceye
kadar pişirin. Rendelenmiş domates ve biraz et suyu ekleyin. Üstünü
kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat yoğun bir sos haline
gelinceye kadar pişirin.

Makarnayı paketteki pişirme talimatına uygun olarak pişirin.
Süzdükten sonra köfteli sos ve artan peynirle karıştırın. Hemen
servis yapın.AFİYET OLSUN
---------------------------------o--------------------------
Çerkez Tavuğu

Malzemeler:
100-250 gram tavuk butu,
150-200 gram tavuk göğüs eti,
4 diş sarmısak,
200 gram ceviz içi,
2 dilim bayat ekmek,
1 çay bardağı tavuk suyu,
yarım çay bardağı süt,
yarım çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kişniş,
1 çay kaşığı pul biber,
2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz.

Hazırlanışı:
Tavuk etlerini haşlayın, çıkartıp soğumaya bırakın, haşlama suyunu süzün,
bir kenara ayırın. Ekmek dilimlerinin kenar kabuklarını çıkartın, çukur bir
kaba koyun, üzerlerine tavuk suyunu dökün. Cevizin beşte biri kadarını
kenara ayırın, kalan cevizi ve sarmısağı havanda ezin. Soğuyan tavuk
etlerinin varsa kemiklerini ve derilerini ayıklayın, didikleyin, yayvan bir
kaba koyun. Tavuk suyunu emen ekmekleri bir kaba alın, üzerlerine dövülmüş
ceviz içini, ezilmiş sarmısağı, kişnişi, karabiberi ve gerektiği kadar tuzu
koyun ve iyice karıştırın, istediğiniz kıvamda olmasını sağlayana kadar sütü
ilave edin. Boza kıvamına gelmiş olan karışımın yarısını didiklenmiş tavuk
etleri ile karıştırın ve tabağa yayın. Kalan karışımı tabaktakilerin üzerine
dökerek bir bıçak veya kaşık yardımıyla şekil verin. Küçük bir tavaya
zeytinyağını, ayırmış olduğunuz ceviziçini, pul biberi koyun, yağı
yakmayacak kadar ısıtın ve çerkes tavuğunun üzerine serpin. Ezme işleminde
blender veya mutfak robotu kullanabilirsiniz. Ceviz yerine fındık ile de
deneyebilirsiniz.AFİYET OLSUN


*******************











BALIK YEMEKLERİ

Tuzda balık pişirme
Tuz kaplanarak firinda pisirme teknigi, bence balik pisirmenin en guzel tekniklerinin basinda gelir.
Zira isininca sertlesen ve neredeysebir cimento etkisi gosteren tuzlu siva, baligin tum kendi lezzetinin iceride hapsolmasini sagliyor.
Boylelikle de baligin lezzetini azami olcude hissedebiliyorsunuz.
Tuzda balik belli basli balik lokantalarinda yapilan ama evlerimizde pek tanimadigimiz bir pisirme yontemi.
NASIL YAPACAKSINIZ
malzemeler sunlar:
1.5-2 kg agirliginda iri levrek;
4 yumurta beyazi;
1/2 su bardagi su;
3 kg. iri kaya tuzu ya da sofra tuzu.

Yapılışı: Firininizi 1850C dereceye ayarlayip isitin. Buyuk bir kase icinde yumurta beyazlari ile suyu cirpin.Tuzu ilave edip elinizle yogurarak bir bulamac elde edin.
Baligin boyundan en az 5 cm. daha uzun bir firin tepsisinin tabanina bulamacin ucte birini elinizle yayarak yerlestirin.
Ustune temizlenmis ve kurulanmis butun baligi oturtun.
Geri kalan bulamaci baligin uzerine siva yapar gibi hic delik birakmayacak sekilde sivayin.
Bir spatula ile tuzlu bulamacin yuzeyini duzlestirin.
İsinmis olan firinda 40-45 dakika kadar pisirin.
Servis icin: Firin tepsisini masanin uzerine ya da yanindaki servis masasina getirin. Bir cekic ve keski kullanarak sertlesmis olan tuzu kirin, ama fazla parcalamamaya dikkat edin.
Ardindan, iri kirilmis tuz parcalarini dikkatle disari alin. Baligin derisini soyun ve etlerini onceden isitilmis tabaklara paylastirin. Deriyi soyarak servis ettiginiz icin balik tuzlu bir lezzet vermeyecektir.
Alternatif baliklar: iri deniz levregi bu teknikte cok iyi sonuc vermekle birlikte siz dilerseniz baska baliklar da kullanabilirsiniz. Onerecegim baliklar arasinda iri fangri, iri sinarit, cok buyuk olmayan somon veya lagos da cok iyi netice verir. Baliklarin butun olarak kullanilmasi gerekir. Dilerseniz bir spatula ile tuzlu bulamac uzerine balik sekli de verebilirsiniz.
kaynak: arman KIRIM
-----------------------o--------------------
Fırında Mantarlı Kofana

Malzemeler:
2 adet orta boy kofana
3 adet ortaboy domates
1 kutu domates suyu
150 gr mantar 1 kuru soğan
limon suyu, sirke
1 fincan beyaz şarap(isteğe bağlı)
Bir miktar; defne yaprağı, tuz, karabiber, kekik
125 gr bitkisel margarin
1 fincan zeytinyağı
Yapılışı: Temizlenmiş kofanalar, bir su daha yıkanarak yağlanmış tepsiye dizilir. Bir tencereye zeytinyağı konarak, rendelenmiş soğan pembeleştirilerek öldürülür. Püre halindeki domatesler ve domates suyu, doğranmış mantar, limon suyu, sirke, tuz, beyaz şarap, karabiber eklenerek sos pişirilir. Hazırlanan bu sos, tepsideki balıkların üzerine dökülür ve üzerlerine kekik, defne yaprağı konarak kızdırılmış fırında 20 dakika pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
----------------------------o-----------------------

Palamut Fırın Kebabı

Malzemeler:
2 adet palamut balığı
2 adet domates
2 adet soğan
4 adet sivri yeşil biber
1 demet maydanoz
Yeterince tuz, biber.
Yapılışı: Palamutun en lezzetli yemeklerinden biridir.Alaturka kiremit veya sac üzerinde fırında yapılır. Balığın kafası kesilir. Kuyrukları ve bağırsakları temizlenip çıkarılır. Karın tarafından kesilerek, birbirinden ayrılmamak şartıyla yaprak gibi açılır. İyice yıkanır. Hafifçe tuzlanır.Eğer kiremit bulunmazsa balığı ve harçları alacak büyüklükte bir sac veya tepsi tedarik edilir.Her iki tarafı yağlanmış kalın bir yağ kağıdı ile örtülür. Bunun üzerine deri tarafı alta gelecek şekilde balıklar yerleştirilir. Balıkların üstüne, kabuğu ve çekirdekleri çıkarılmış domatesler halka halka kesilerek yerleştirilir. Soğanlar ayıklanıp, ince halkalar halinde kesilir ve domateslerin arasına balıkların üstüne serilir. Sivri biberlerin tohumları çıkarılır, uzunlamasına üçe bölünüp, domates ve soğanların arasına yerleştirilir. Bir demet maydanoz kıyılarak tuzla karıştırılır ve balıkların üstüne serpilir. 200 dereceye ayarlı fırında pişmeye bırakılır. İkram edilirken, zeytinyağ ve limonlu sos üzerine dökülür.
------------------------------o-------------------------






Papaz Yahnisi

Malzemeler:
2 adet palamut balığı
5 adet orta boy soğan
2,5 kahve fincanı zeytinyağı
2 adet havuç

4 adet domates
veya bir çorba kaşığı salça
4-5 diş sarmısak

yeterince tuz,karabiber.
Yapılışı:
Ayıklanmış, yıkanmış, halka halka kesilmiş palamut balıklarıiyice tuzlanarak bir kaba konur. Öte yandan soğanlar, ince dilimler halinde yarım ay biçiminde veya halka şeklinde kesilir. 1,5 kahve fincanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Havuçlar temizlenerek küçük küçük doğranır. Kavrulmakta olan soğanlara katılır. 4-5 diş sarmısak çentilerek ilave edilir. Soğanlar esmerleşince çekirdekleri ve kabukları çıkarılmış domatesler, rendelenip eklenir. İstenirse domateslerin yerine sulandırılmış bir çorba kaşığı domates salçası konur. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir bardak ılık su konarak 15 dakika pişirilir. Elde edilen harcın yarısı bir tepsiye yayılır.Üzerine balıklar sırayla dizilir. Artan harcın kalanı balıkların üzerine gezdirilir. Tepsinin kapağını kapatıp 25 dakika hafif ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra limon sıkılarak ikram edilir.

******************

TATLILAR ve TUZLULAR

patatesli simit böreği

Malzemeler:

-5 tane milföy hamuru -4 tane orta boy haşlanmış patates -1 çay bardağı beyaz peynir -1 adetyumurta -5 dal maydano

Yapılışı:

milföy hamurlarını yan yana koyarak birleştirin.merdane ile açarak genişletin.haşlanmış patateslerin içine peynir ve maydanoz koyup karıştırın.açılan hamurun kenarlarına rulo yaparak malzemeyi koyup sarın,iki ucu birleştirin.aralıklı olarak bıçakla kesin.birbirinden ayırmadan sadece kesilen yerleri hafif ayırarak tepsiye yerleştirin.üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam serpin 230 derece sıcak fırında 30 dakika pişirin. Afiyet Olsun.

***************************

AĞLAYAN KEK

MALZEMELER

4 yumurta

3 fincan şeker

3 fincan un1,

5 çorba kaşığı kakao

2 çorba kaşığı süt

1 paket kabartma tozu

kreması :1 su bardağı süt1 paket krem şanti

sosu:1 su bardağı süt1 çorba kaşığı un1 su bardağı su1 çorba kaşığı kakao

HAZIRLANIŞI:

Keki için önce yumurta ve şekeri çırpın. Sonra 2 çorba kaşığı sütü ve kakaoyu ilave edin. Biraz çırptıktan sonra ununu koyup tekrar çırpın. En son kabartma tozunu koyup güzelce çırptıktan sonra yağlanmış tepsiye bosaltıp 175 derece ısıtılmıs fırına koyun.30 dakika sonra alın ve sıcak kekin üstüne 2 su bardağı sütü her yerine gezdirerek boşaltın. Sonra soğumaya bırakın. Kek soğuduktan sonra önceden hazırlanmış krem şantiyi üzerine sürün.Sosu için hepsini koyup karıştıra karıştıra pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kekin üstüne boşaltın. Buzdolabında biraz beklettikten sonra servise yapabilirsiniz.

-----------------------------O---------------------

ÇİKOLATALI RULO PASTA

MALZEMELER

5 adet yumurta,
150 gram toz şeker,
200 gram un,
1 çorba kaşığı kakao,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 çay kaşığı limon veya portakal kabuğu rendesi,
1/2 çay bardağı su,
İsteğe göre; vanilya ve 50 gram margarin.

Kreması için:
3 adet yumurta,
3 çorba kaşığı un,
7 çorba kaşığı toz şeker,
50 gram kakao,
1 paket vanilya,
Limon kabuğu rendesi,
1 çorba kaşığı kıyılmış fındık,
1/2 litre süt veya su.

Üzeri için:
Pudra şekeri.

YAPILIŞI
Bütün pandispanya malzemesini karıştırıp, dibine yağlı kâğıt
serdiğimiz dikdörtgen bir tepsiye, 1cm. kalınlığında yayalım.
Önceden ısıttığımız orta dereceli fırında, kızartmadan pişirelim.
Pişer pişmez fırından çıkartıp, kağıdı ile birlikte rulo şeklinde
saralım.
Pasta kekimiz soğurken, biz de çikolata sosumuzu hazırlayalım.
Bir tencereye yumurtaları, unu, toz şekeri ve kırdığımız çikolatayı
koyup, sütü azar azar ilave edelim.
Tencereyi ateşe koyup, muhallebi kıvamına gelince kadar karıştırarak,
pişirelim.
Tenceredeki karışım muhallebi kıvamına gelince ateşten alıp, içine
vanilya ve limon kabuğu rendesini ilave ederek, karıştıra karıştıra
soğutalım.
Pasta kekimizi açıp, hazırladığımız kremayı arasına sürelim.
Kremanın üzerine kıydığımız fındığı serpelim.
Keki kağıdından ayırarak, tekrar rulo şeklinde saralım.
Ek kısmı alta gelecek şekilde bırakalım.
Üzerine pudra şekeri serperek, servis yapalım AFİYET OLSUN

Not: içine sevdiğiniz meyvelerden dilimliyebilirsiniz muz çok
yakışıyor, afiyet olsun

-----------------------------o----------------------

Kolay Su Böreği

Malzeme :

Hamuru için: 3 yumurta, 1 su bardağı süt veya su, 2 çay kaşığı tuz, 1
paket (aldığı kadar) un

İçi için: 250gr.margarin veya tereyağı, 500gr
yağsız peynir veya lor, Maydanoz (ince doğranmış)
Yapılışı :
Öncelikle unun yarısını derince bir kaba boşaltıp,ortasını havuz
biçiminde açın ve hamuru için gerekli malzemeleri yumurtayı,tuzu,süt
veya suyu ortasına koyarak hamuru yoğurun.Yaptığınız hamuru 10 adet
pazıya ayırın.Pazıları dinlenmeye bırakın bu arada peynirli ve
maydanozlu içi hazırlayın.(peynir tuzsuz ise tuz ekleyin,arzuya göre
karabiber serpebilirsiniz) 250gr. yağı eritin.Pazıları tek tek açmaya
başlayın.Bir tepsi veya ısıya dayanıklı cam tepsiyi önce yağlayarak
ilk açılan pazıyı kanarlarından sarkacak şekilde döşenir.Bütün
pazıları aralarına eritilmiş yağla yağlanır.5. pazıda hazırladığınız
peynirli içi koyun.Daha sonra diğer pazıları da açıp gene araları
yağlanarak tepsiye döşenir.Son pazının üzerini de yağladıktan sonra
önceden ısıtılmış kızgın fırında pişirilir. Kızarıp pişince
üzerine "3 bardak kaynar tuzlu su" dökülür.Ve tekrar fırına sürülür
suyunu çekene dek pişirilir...

---------------------------o------------------------

VİŞNELİ MUHALLEBİ

MALZEMELER


Tatlımız 2 kattan ibarettir.

Birinci kat yani süt beyaz kat için gereken malzemelerimiz :
- 1 lt süt
- 3 çay bardağı toz seker
- 2 çay bardağı buğday nişastası
- 1 paket vanilya

İkinci kat yani kan kırmızı kat için gereken malzemelerimiz :
- 1 lt vişne suyu
- 3 çay bardağı toz seker
- 2 çay bardağı buğday nişastası
- 1 paket vanilya

ve son olarak bu iki katın arasına bir sıra kakaolu petibör bisküvi (bir
paket fazla bile geliyor)

YAPILIŞI
Birinci kat için gerekli olan tüm malzememizi (yani 1lt. sütü, 3çb toz
sekeri, 2çb buğday nişastasını ve 1 paket vanilyayı) bir tencereye alıp
orta ateşte muhallebi pişirir gibi karıştırarak pişirelim. Birkaç dakika
kaynadıktan sonra buzdolabına dayanıklı bir cam kaba bu muhallebimizi
dökelim. Muhallebimizi döktükten sonra üzerini bir sıra kakaolu petibör
bisküviyle kaplayalım. İkinci katımız için de yine aynı şekilde tüm
malzememizi (yani 1lt vişne suyunu, 3çb toz sekeri, 2çb buğday nişastasını
ve 1 paket vanilyayı) bir tencereye alıp orta ateşte yine muhallebi gibi
karıştırarak pişirelim. Birkaç dakika kaynadıktan sonra bisküvilerimizi
bozmadan onların üstüne bu kan kırmızı muhallebimizi de dökelim. Dışarıda
biraz soğuduktan sonra (biliyorsunuz ki sıcak olan şeylerin direk
buzdolabına girmesi buz dolabımız için zararlı) buzdolabımızda 2-3 saat
soğuması için bekletelim ve sonra çıkartıp dilimler halinde kesip pasta
tabaklarımızda servis yapalım. En güzeline sıra geldi şimdi. Evet evet en
güzeli afiyetle yemek. Bu yaz için ideal bir tatlıdır. Serin serin afiyet
olsun arkadaşlar...

-------------------------o-----------------------

Cevizli Cimcime

Malzemeler:

1,5 çay bardağı Pudra Şekeri
100 g margarin
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 poşet Hamur Kabartma Tozu
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı öğütülmüş ceviz

Hazırlanışı:
Pudra şekeri, margarin ve yumurtayı mikserin hamur karıştırıcı uçları
ile iyice çırpın. Yoğurt, un ve hamur kabartma tozunu ekleyip 3-4
dakika daha çırpın. Kuru üzüm ve cevizi ilave edip iyice karıştırın.
Hamurdan kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve ikinci bir kaşık
yardımı ile yağlanmış tepsiye koyun. Hamurun tamamını bu şekilde
tepsiye aldıktan sonra pişirin.
AFİYET OLSUN

Elektrikli Mini Fırın: 175°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 175°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-25 dakika

---------------------o------------------------

Ispanak Köftesi

500 gram ıspanak,

½ çay kaşığı kabartma tozu,

1 su bardağı süt,

1 su bardağı
lor, 1 yumurta, 3 yemek kaşığı un,

½ çay kaşığı hindistan cevizi, tuz,
karabiber,

½ su bardağı kaşar peyniri rendesi.

Hazırlanışı:

Ispanağı her zamanki gibi hazırlayın. Çukur bir kaba alın. Içine sütü, loru,
yumurtayı, unu, hindistan cevizini, tuzunu ve karabiberini koyup iyice
karıştırın. Elinizle köfte şeklini verin ve una bulayın. Buzdolabında iki
saat kadar bekletin. Bir tencerede su kaynatın, unlanmış ıspanak köftelerini
teker teker içine atın, su yüzüne çıkan köfteleri bir kevgirle alın. Süzüp
bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine kaşar rendesini serpip 10 dakika
fırında tutun. Sıcak servis yapın. Un yerine galeta unu kullanabilir, yağa
atıp kızartabilirsiniz.

------------------------o-----------------------

Tuzlu Kurabiye

Malzeme
- 2 adet yumurta
- Yarım paket margarin
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- Yarım çay bardağı sirke
- 1 paket kabartma tozu - 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un

- Üzeri İçin
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı çörek otu


Hazırlanışı
Yumurtalardan birinin beyazını ayrı bir kaseye ayırınız.

margarini oda sıcaklığında bekletip, yumuşatınız.

Derin bir kase içerisine az bir un koyup, yumuşamış margarini ayçiçek
yağını,sirkeyi,tuzu ve kabartma tozunu koyup karıştırınız.

Hamur kıvamına gelinceye kadar un ilave edip, yoğurunuz.

Yoğrulmuş hamuru 5 dakika dinlendiriniz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yoğurunuz.

Avuç içi ile veya tezgah üzerinde yuvarlayarak şerit şeklinde açıp,
her iki ucunu birleştiriniz. (simit gibi) Yayvan bir tabakta susam ve
çörek otunu karıştırınız.

Halka şeklindeki hamurların bir tarafını önce yumurta beyazına daha
sonra susam-çörek otu karışımına bulayıp, yağlanmış tepsiye diziniz.

Önceden 185 derecede ısıttığınız fırında 30-35 dakika pişiriniz.

AFİYET OLSUN

------------------------o-----------------------

Kaymaklı Elma Tatlısı

Malzemeler:
10 adet sert Amasya elması
1 su bardağı toz şeker
Karanfil, kaymak
1 kahve kaşığı loğusa şerbeti boyası


Yapılışı: Elmalar yıkanır ve kabak oyucusu ile saplarından içeriye doğru oyulur. Kabukları soyulur. Çukur ve geniş bir tencerenin içine üst üste gelmemek şartı ile dizilir. Her bir elmaya birer, ikişer karanfil sokulur. Her bir elmaya oyuklarından 3’er kaşık tozşeker dökülür. ½ fincan suda eritilen boya da elmaların üzerine konur. Tencereye yarım su bardağı su konularak boyanın karışımı sağlanır ve hafif ateş üzerindeki elmalara bu yedirilerek suyun çekimi için 45 dakika ateşte pişirilir. Servis tabaklarına alınarak soğumaya bırakılan elmaların oyuklarına kaymak konarak servis edilir.

-----------------------0---------------------

Kuru Üzüm Şerbeti

Malzemeler:
1280 gr kuru üzüm
3,5 kg su
Bir miktar şeker


Yapılışı:
Kuru üzüm yıkandıktan sonra su ile tencerede orta ateşte üzümler pişip erimeye başlayıncaya dek kaynatılır.Soğuyunca ezip bir bezden sıkarak süzülür.İsteğe göre bir miktar şeker karıştırılıp bir gün bekletilir.Süzerek bardaklara konulup soğuk servis yapılır.

-------------------------o-----------------------

Mevsim meyve salatası

Malzemeler
3 adet portakal
3 adet mandalina
3 tane elma
2 tane muz

2 tane armut
2 adet kivi
3-4 çorba kaşığı konyak

1 paket sakızlı muhallebi
Limonlu su

Yapılışı
Meyve salatasının meyveleri mevsime göre değişir. Her mevsimin meyvelerini bu salatada kullanabilirsiniz.Buradaki malzemeler kış meyvelerine göre verilmiştir. Önce portakal ve mandalinaları soyup fındık büyüklüğünde dilimleyin. Elma, armut ve muzu da kararmamaları için limonlu su içine doğrayın. Sonra servis kabına, dilimlediğiniz meyveleri istediğiniz düzende yerleştirin. Üzerindeki tarife göre pişirdiğiniz sakızlı muhallebiye sıcakken konyak ilave edin ve karıştırıp düzenlediğiniz meyvelerin üzerine dökün. Soyup ince dilimler halinde kestiğiniz kivilerle meyve salatanızın üzerini süsleyin.Konyak yerine likörde kullanılabilir. Afiyet olsun...